>>Het raadsel van Groenlo

Het raadsel van Groenlo

14-04-2017

Zo mooi als het op het eerste gezicht lijkt, is het niet, maar als je nog verder inzoomt, lijkt het wel mooi te kunnen worden. De oplossing van dit cryptogram: de resultaten van de NV Nederlandsche Apparatenfabriek 'Nedap' uit Groenlo.

De winst over 2016 is ruim verdubbeld van €5 mln. naar €11 mln. Prachtig, maar de kas is per einde van datzelfde jaar met €6 mln. verslechterd. Niet bepaald mooi te noemen, ra ra hoe kan dit?

Het zit 'm in het feit dat winst een papieren begrip is. Het zijn boekhoudafspraken over wat we winst mogen noemen, terwijl er met de harde centjes andere dingen gebeuren. De beruchte zin 'profit is an opinion, cash is a fact' komt bovendrijven.

Nedap maakt bijvoorbeeld slimme halsbanden voor koeien, zodat het dier herkend wordt als het zich meldt bij een voerbak. De Groenloërs fabriceren ook slimmigheidjes verborgen in een artikel zodat je de winkel niet uit kan lopen zonder te betalen. Nedap verkoopt meer van dit alles en de kosten zijn lager, zodat er meer winst overblijft. Dat zegt de mooie winst- en verliesrekening, die donderdag in de jaarvergadering moet worden goedgekeurd. Het kasstroomoverzicht laat een ander beeld zien.

Het grote probleem is dat de voorraden oplopen met €5 mln. en dat de afnemers iets langer de tijd nemen om te betalen aan Nedap. Die posten moet Nedap financieren zodat het bedrijf er wat de harde centjes betreft per saldo €6 mln. slechter voorstaat.

Verder studeren op de Achterhoekers nuanceert het beeld. Het bedrijf is met een reorganisatie bezig om de kosten te drukken door de productie uit te besteden. Wat in Groenlo overblijft, is in wezen een software- en ontwikkelbedrijf. Om te voorkomen dat er zich een leveringsprobleem voordoet heeft Nedap eenmalig een extra grote voorraad aangelegd. Die kan aangesproken worden in geval de bedrijven waaraan de productie is uitbesteed, nog niet kunnen leveren, terwijl Nedap de productie al heeft stilgelegd.

Dat komt over als een weloverwogen bedrijfsbeslissing; 'fail safe' zoals ze in de luchtvaart zeggen, zorgen dat er altijd een systeem achter de hand is voor het geval er iets mis gaat.

 

Gebaseerd op artikel in FD van 5 april 2017 en geschreven door Bartjens.

Invouwen