>>Omzet en winst...wat zegt het?

Omzet en winst...wat zegt het?

22-04-2016

Omzet en winst...wat zegt het?

Het gaat nog altijd niet goed met Hema. Op het eerste gezicht lijkt er verbetering: na jaren van neergang rapporteerde de warenhuisketen donderdag voorbeurs eindelijk weer een stijging van de omzet en ook een positieve ebitda. In het gebroken boekjaar 2015 steeg de netto-omzet van het concern met € 62,1 mln. naar € 1139,3 mln., een toename van 5,8%.

Hema verkocht vooral meer huishoudelijke artikelen en persoonlijke verzorgingsproducten. Ook de verkoop van voeding steeg harder dan in de rest van de markt. Het oer-Hollandse bedrijf zette zijn buitenlandse expansie voort; afgelopen jaar opende Hema zeven winkels in Frankrijk, twee in Spanje en twee in het Verenigd Koninkrijk. Terwijl andere warenhuisketens worstelen om überhaupt overeind te blijven.

De werkelijkheid is echter grimmiger. Hema maakt nog altijd verlies: het afgelopen jaar stond er een min van € 72,5 mln. onder aan de streep. Bovendien daalde het genormaliseerde netto bedrijfsresultaat (ebitda) in 2015 naar € 85,5 mln., een afname van 17,1% ten opzichte van de € 103,1 mln. in het jaar ervoor. De ebitda-marge (genormaliseerd ebitda gedeeld door de netto-omzet) daalde van 9,6% in 2014 naar 7,5% vorig jaar. Met andere woorden: door nieuwe winkels te openen verkocht Hema meer en steeg de omzet, maar het bedrijf verdiende minder per product.

Lastig zijn ook de erfenissen uit het verleden. Niet alleen kampt Hema met een schuldenlast van een slordige € 700 mln., het bedrijf zit ook nog eens opgezadeld met een enorme voorraad verouderde artikelen. Pakhuizen gevuld met oude artikelen, van kinderkleding tot dekbedden, allemaal voorzien van het Hema-logo, producten van vaak drie of vier jaar oud die alleen met flinke korting te verkopen zijn.

Hema moet af van deze spullen, die kostbare ruimte innemen in magazijnen en winkels en beslag leggen op duur werkkapitaal. Het afgelopen jaar heeft het bedrijf sterk ingezet op het slijten van de verouderde winkelvoorraad, door een uitverkoop in bestaande winkels en het openen van een tiental Hema-outlet stores. Dat werpt zijn vruchten af. Bedroeg de omzetwaarde van de oude voorraad eerst € 540 mln., inmiddels is die met € 120 mln. geslonken tot zo’n € 420 mln.

Dat betekent wel dat bijna een tiende van de omzet die Hema het afgelopen jaar boekte bestond uit oude spullen, die het met verlies moest verkopen. Had Hema geen gedwongen uitverkoop gehouden, dan was er sprake geweest van een daling van de omzet met € 57,9 mln., een krimp van 5,4%.

Bovendien hing er een prijskaartje aan de opruiming, zo erkende ceo Tjeerd Jegen donderdag tijdens een toelichting op de cijfers. Volgens de ceo kostte de uitverkoop ongeveer 1% winstgevendheid. Zonder de opruiming was de ebtida-marge dus uitgekomen op 8,5%.

Honderden miljoenen schuld, een dalende marge en pakhuizen gevuld met oude voorraad. Omzetstijging en een positieve Ebitda zegt niet alles. Er moet nog veel gebeuren bij Hema.

Geschreven door Bartjens en gepubliceerd in FD op 22 april 2015. 

Invouwen